Jaunogres vidusskolas komandas aktivitātes Rīgas Vācu kultūras biedrības iniciētā projekta ietvaros Smeceres silos Vidzemē!

2024.gada 4. – 5. februārī norisinājās projekta fināla ekpedīcija, kas ideju ģenerēšanas un sadarbības veicināšanai tika organizēts visām trim projektā iesaistītajām komandām (Rīga, Ogre, Jelgava) kopā. Agrā 4. februāra rītā jaunieši jau izbrauca uz pirmo aktivitāšu punktu Ērgļos, izstaigājot pilskalnu un apmeklējot bijušās Ērgļu dzelzceļa stacijas mūsdienu versiju- aktivitāšu un vietējās kopienas centru, kas izveidots pilsoniskā aktīvista Māra Oltes vadībā.
Jaunieši praksē redzēja, kā no sagruvušas, nevienam nevajadzīgas stacijas ēkas radīt ko jaunu. Ar izdomu un idejām var jaunradīt aktivitāšu un iniciatīvu centru, omulīgu kafejnīcu un diskusiju vietu, kas atvērta visu cauru gadu.
Sporta bāzē “Smeceres sili” jaunieši pildīja dažādus uzdevumus, vienlaikus “iejūtoties Norvēģijas partnera  CBNRM Networking skandināvu vidē”, slēpojot. Absolūti lielākajai daļai šī bija pirmā reize dzīvē uz slēpēm!
Aktīvās dienas programma turpinājās ar grupu darbu un diskusijām līdz pat 23.00! Pasākuma moderatoru vadībā dalībnieki izvirzīja dažādas sabiedrības problēmas, kā arī vienlaikus mēģināja noformulēt to risinājumus (piemēram, medicīnas nodrošinājums, Skola2030, vēlēšanu sistēma Latvijā u.c.). Jauniešiem bija iespēja uzzināt par dažādām veiksmes un neveiksmes pieredzēm, risinot problēmas un meklējot “īstās durvis, pie kurām pieklauvēt, lai taptu atvērts”. Kā uzsvēra mentors Andis Kurmis, mums, vecajiem, jau daudz kas vairs neizdodas, un mūs vairs tik ļoti neņem galvā. Bet jums, jaunieši, viss ir iespējams, jums tiek visa sabiedrības un valsts uzmanība – jūsos ieklausās un vēlas sadzirdēt! Izmantojiet to un runājiet, dariet, ierosiniet, un jūsu vīzijas pārvērtīsies realitātē jau drīz!
Jaunieši piedalījās Norvēģijas partnera un M.Pričina organizētajā follow-up aptaujā par projekta atskaņām un vērtīgākajiem secinājumiem. Dalībnieki saņēma jauno projekta 2024.gada kalendāru, kurā sniegts vizuāls atskats uz 2023.gada jaukākajiem mirkļiem projekta izbraukumos – Siguldā, Kandavā un citviet. Arī jaunie mobilā telefona turētāji – Liepājā tapušie lācīši  – rada savus jaunos saimniekus.
Projekta sesiju noslēgumā notika arī Madonas novada multifunkcionālā jaunatnes iniciatīvu centra “KUBS” apmeklējums.·

Jaunogres vidusskolas direktora vietniece un projekta komandas koordinatore Vija Ziemele

Projektu īsteno Rīgas Vācu kultūras biedrība. Partneris: Norvēģijas nevalstiskā organizācija CBNRM Networking (Lars T Soeftestad). Projekta vadītāja: Ilze Garda.


© 2023 Jaunogres vidusskola – izstrāde verpejs.lv