Nodarbība “REIZ CĪŅĀS PAR LATVIJU” Ogres vēstures un mākslas muzejā

2002.gada 8. novembrī 7.a klasē tika organizēta klātienes mācību attālinātās formas mācību stunda – starpdisciplinārā (latviešu valoda , sociālās zinības un klases stunda) nodarbība Ogres vēstures un mākslas muzejā , kuras tēma bija “REIZ CĪŅĀS PAR LATVIJU” .

Nodarbības dalībnieki uzzināja par mūsu valsts vēsturiskajiem notikumiem saistībā ar tās dibināšanu, kāpēc svinam gan 11., gan 18. novembri. Tika stāstīts arī par dalībniekiem, kuri gāja kara laukā, lai cīnītos par savu dzimteni. Bez viņu drosmes un pašaizliedzības Latvija nebūtu tāda, kāda tā ir šodien.

Dalībnieki tika iepazīstināti ar mūsu valsts augstāko militāro apbalvojumu – Lāčplēša Kara ordeni, tā dizainu un detaļu nozīmi. Bija apskatāms Lāčplēša Kara ordeņa kavaliera ogrēnieša Jāņa Sniedzes diploma oriģināls. Nodarbībā varēja uzzināt stāstu par šo cīnītāju ar Lāčplēša garu. Īpašs gadījums visas Latvijas vēstures kontekstā ir Ogres novadnieki – četri brāļi Blaui, kas par varonību kaujās arī saņēma šo apbalvojumu.

Īpašu atmosfēru piešķīra ar Brīvības cīņām saistīti priekšmeti izstādē – formastērpi, šaujamierocis un dažādi aksesuāri, kā arī piemiņas plāksne kaujās kritušajiem latviešu strēlnieku pulkvedim Frīdriham Briedim un Latvijas zemessardzes pirmajam komandierim Oskaram Kalpakam. Skolēniem bija iespēja noskatīties unikālus video, kurā Latvijas Valsts prezidents Jānis Čakste 1922. gadā pasniedz Lāčplēša Kara ordeņus, kā arī Latvijas valsts 20. jubilejas atzīmēšanu ar svinīgo militāro parādi un Kārļa Ulmaņa uzrunu.

Pēc tam skolēni piedalījās konkursā „Lāčplēša kara ordeņa dizains”.

Skolotājas Ināra Smirnova un Vija Ziemele.


© 2023 Jaunogres vidusskola – izstrāde verpejs.lv